WAARDEN, WAAROM?
Ieder van ons wordt geboren met een schat aan natuurlijke, universeel-menselijke waarden.
Ze maken ons tot wie wij zijn en beïnvloeden ons leven op ieder moment. We hoeven
waarden niet buiten ons te zoeken: vrijheid, liefde, eerlijkheid… zijn kwaliteiten van onze natuurlijke staat van zijn. Ze behoren tot de kern van ons wezen.

Of we ons ervan bewust zijn of niet, onze waarden vormen de basis van hoe wij leven, hoe
we met anderen omgaan, welke keuzes we maken.
Als we ons voor onze waarden openstellen en ze toepassen dan voelen we ons gelukkig en vervuld. We ervaren zin in ons leven. Waarden helpen ons groeien en geestelijk en fysiek gezond te zijn. Waarden helpen ons om betere keuzes te maken, gezonde gedragspatronen te ontwikkelen en betekenisvolle relaties te onderhouden. Met waarden hebben we een duidelijk doel voor ogen, nemen we verantwoordelijkheid voor onze daden en voelen we ons gemotiveerd en krachtig.

WAARDEN KWIJT?
Als we in een waarden-arme omgeving opgroeien of onze waarden vergeten of negeren, raken we de verbinding met ons innerlijke centrum kwijt. We raken gemakkelijk uit balans, worden angstig en depressief. We nemen verkeerde beslissingen en ontwikkelen minderwaardigheidsgevoelens. We zijn lastig om mee om te gaan, hebben de neiging tot zelfdestructie en voelen ons aangetrokken tot conflict.
Het negeren van onze innerlijke waarden heeft nog meer gevolgen. Als wij onze waarden niet leven, zullen onze gezinnen, scholen, ons werk, de wereld waarin wij leven, die waarden ook niet weerspiegelen. 

UNIVERSELE WAARDEN
Radicalisering en grootschalige migratie tot en met de emancipatie van de transgender, het zijn allemaal maatschappelijke actualiteiten die onderwerp zijn van de waardendiscussie. Nederland is een pluralistische samenleving. De nieuwe generaties kinderen hebben wortels in verschillende culturen en godsdiensten. Living Values ​​kan deze verschillen overbruggen omdat de waarden van Living Values ​​niet exclusief zijn gerelateerd aan bepaalde culturen en godsdiensten maar universeel zijn.  

WAARDEN EN WERELDBURGERSCHAP
Tijdens het verkennen van hun waarden leren kinderen zonder oordeel hun gevoelens en emoties te onderzoeken, te aanvaarden, te verwoorden en creatief te uiten. Al doende maken zij zich een waardentaal eigen: een taal die dicht bij henzelf staat en hen in staat stelt anderen te begrijpen en zich wezenlijk met anderen te verbinden - wat voor verschillen in karakter en achtergrond er ook zijn.

DE DIGITALE WERELD EN AI
Het actief beoefenen en bewust worden van universele, menselijke waarden zoals vrede, samenwerking, zorgzaamheid en verantwoordelijkheid verweven in het dagelijks leven op school, is naast sport en creatieve activiteiten (schilderen, acteren, muziek maken) noodzakelijk om kinderen te helpen de digitale wereld en AI de enig juiste functie in hun leven te geven, nl. dienend aan je eigen essentie.

‘NORMEN & WAARDEN’
Waarden maken deel uit van onze oorspronkelijke natuur.
Normen behoren bij onze aangeleerde identiteit; regels waaraan wij moeten voldoen om ons ‘waardevol’ te voelen.
Living Values ​​richt zich niet op gedragsverandering of het aankweken van 'normen en waarden' en 'verantwoord burgerschap'. De Living Values activiteiten helpen je om met je natuurlijke waarden als kompas, je te ontwikkelen tot een creatief, onafhankelijk denkend mens, bewust van je eigen natuurlijke waarde. Daaruit vloeit voort een natuurlijk evenwicht, een eerlijke en verdraagzame houding naar anderen toe en een leven dat je als betekenisvol ervaart.

… 'Hij was een nuchtere man. Hij voelde niets voor een heldenrol. Hij was bang zoals iedereen bang was in die dagen. Maar de haat en het geweld kwamen dichterbij. Toen keek hij niet langer weg, zocht niet meer naar excuses en nam de beslissingen die hij moest nemen (…).
Op een avond, toen hij echt heel erg moe en gespannen was, zei hij tegen Jan en mij:
’Ik moet die mensen helpen. Anders gaan ze een gewisse dood tegemoet. '
(…)
' Vader deed wat hij volgens zijn geweten doen moest. Hij vond dat je de waarden moest vasthouden die je voor jezelf had vastgesteld. Als je daarmee ging rommelen, dan was dat het einde. '
' Het einde? '
' Dan hield je op een waardig mens te zijn.
De gevolgen zie je hier. Deze plek is onverdraaglijk, deze plek had nooit mogen bestaan. '
Jan Brokken, De Rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde

'Leer jongeren hoe ontmenselijking werkt',
Nelleke Noordervliet, Trouw 4 mei 2019

'… Haal het geld bij de boeven weg door legalisering van de middelen van de beslaglegging op het drugskapitaal en investeer dat geld in het onderwijs. Want daar begint het. Daar begint alles '.
Nelleke Noordervliet, Trouw 7 september 2019

'Mensen met morele dapperheid streven ernaar in waarheid te leven, in de woorden van Havel. Ook op het beslissende moment, in een vijandige omgeving, blijven zij trouw aan de zelf gekozen waarden die hun identiteit onderscheiden. Zonder die waarden zouden zij niet meer zijn wie zij willen zijn. '
Kees Schuyt, hoogleraar Sociologie en rechtskundige, De Groene Amsterdammer,
17 september 2014